Anasayfa Basın Açıklamaları HAK SAVUNUCULARINA KARŞI SON ZAMANLARDA YAPILAN KEYFİ GÖZALTILAR VE BAŞLATILAN SORUŞTURMALAR ‘ADALET’ KAVRAMININ SİSTEMATİK OLARAK KEYFİLEŞTİRİLDİĞİNİN GÖSTERGESİDİR!

HAK SAVUNUCULARINA KARŞI SON ZAMANLARDA YAPILAN KEYFİ GÖZALTILAR VE BAŞLATILAN SORUŞTURMALAR ‘ADALET’ KAVRAMININ SİSTEMATİK OLARAK KEYFİLEŞTİRİLDİĞİNİN GÖSTERGESİDİR!

5 Dakika Önce





BASINA VE KAMUOYUNA
                                                                                                                             17.02.2022
HAK SAVUNUCULARINA KARŞI SON ZAMANLARDA YAPILAN KEYFİ GÖZALTILAR VE BAŞLATILAN SORUŞTURMALAR ‘ADALET’ KAVRAMININ SİSTEMATİK OLARAK KEYFİLEŞTİRİLDİĞİNİN GÖSTERGESİDİR!
 
                       Geçmişten bugüne hak savunucuları üzerindeki baskılar, bizleri asla yıldırmamış, aksine mücadele pratiğimizi daha da arttırmıştır. İnsan hakları savunucularının temel ilkesi olan; dil, din, cinsiyet fark etmeksizin yaşanan her türlü hak ihlallerine karşı olan mücadelemizin mevcut iktidar tarafından siyasallaştırılması kabul edilemez bir durumdur.
        İHD eş genel başkanı Eren Keskin üzerinden yapılan politik yargılamaların ardı arkası kesilmezken, bugün eş genel başkanımız, Tunceli 2. Ağır Ceza mahkemesince yürütülen davada ‘Terör Örgütü Propagandası Yapmak’ suçu ile itham edilmektedir. Savcılıkça hazırlanan iddianamede, Eren Keskin’in devlete karşı olan nefreti “içselleştirdiği” dile getirilmektedir. Eren Keskin bu ülkede yalnızca bir hukukçu değildir, ömrünü insan hakları mücadelesine adamış ve ‘nefret’ kelimesinin özüne karşı mücadele pratiği oluşturmuş bir insan hakları savunucusudur. Yürütülen bu dava, hak savunucuları nezdinde politik bir davadır ve ne Eren Keskin ne de diğer hak savunucuları bu davalarla mücadelesinden vazgeçecektir.
                       Bilindiği gibi son dönemde birçok İHD üyesi, kolluk tarafından şubelere yapılan baskınlar ile gözaltına alınmaktadır. Öyle ki son zamanlarda Diyarbakır, Kars, Muş şubeleri başta olmak üzere İHD şubelerine art arda baskın yapılmakta, hiçbir gerekçe ve izin gösterilmeden ve hukuki temele dayandırılmadan şubelerde aramalar yapılmakta ve şube üyeleri gözaltına alınmaktadır. Şube yöneticilerimiz ve üyelerimiz hakkında hukuki temeli olmayan soruşturmalar başlatılmaktadır. İnsan Hakları Savunucularının Korunmasına İlişkin Kılavuz İlkelerinde de açıkça belirtildiği üzere; İnsan hakları savunucuları, insan hakları alanındaki çalışmalarından  dolayı hukuksal dayanağı olmayan adli ve idari işlemlere veya adli ve idari otoritenin istismar ettiği diğer işlem türlerine, suçlu sayma, keyfi gözaltı veya tutuklama ve başka tür yaptırımlara maruz bırakılmamalıdır. Ancak bugün İHD üzerinden yapılan tutum ve davranışlar, mevcut iktidarın insan hakları savunucularını yıldırmaya yönelik keyfi ve hiçbir hukuki dayanağı olmayan eylemleridir.
                       Unutulmamalıdır ki, bizler İnsan Hakları Savunucuları olarak var olan zorluklara karşı direnme gücünü, mücadelemizin temel ilkesi olarak benimsemekteyiz.
       Bu yüzden Eren Keskin başta olmak üzere İnsan hakları savunuculuğu yapan her bir yoldaşımız için var olan tüm gücümüzle mücadele edeceğimizi bildiriyoruz. Aynı zamanda insan hakları mücadelesi konusunda ilgili mercileri özellikle ‘hukuk’ ve ‘adalet’ noktasında keyfiyetten uzak, politik olmayan, sadece hukukun uygulandığı bir tutumla hareket etmeye davet ediyoruz. 
EREN KESKİN VE DİĞER TÜM YOLDAŞLARIMIZ YALNIZ DEĞİLDİR!
İNSAN HAKLARI MÜCADELESİ HER ZAMAN SÜRECEKTİR!
 
İNSAN HAKLARI DERNEĞİ VAN ŞUBESİ
 
 
Diğer Yazılar
 İHD VAN
 Basın Açıklamaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir