Anasayfa Basın Açıklamaları AVUKATLAR BAĞIMSIZ SAVUNMANIN TEMSİLCİLERİ, HAKLARINIZIN İSE TEMİNATIDIR.

AVUKATLAR BAĞIMSIZ SAVUNMANIN TEMSİLCİLERİ, HAKLARINIZIN İSE TEMİNATIDIR.

6 Dakika Önce

BASINA VE KAMUOYUNA

AVUKATLAR BAĞIMSIZ SAVUNMANIN TEMSİLCİLERİ, HAKLARINIZIN İSE TEMİNATIDIR.

Dün sabah saatlerinde Van 6. Asliye Ceza Mahkemesi duruşma salonu önünde duruşmasının alınmasını bekleyen meslektaşımız Av. Naim ÇALİ, duruşma sırası ile alakalı mübaşire soru sorarken Ö.Ö. isimli kişi tarafından saldırıya uğramıştır. Saldırgan “avukatlar sıramı alamaz, şerefsizler” diyerek meslektaşımıza hakaret etmiş, yumruk atmak ve kulağının arkasından yaralamak suretiyle meslektaşımızı darp etmiştir. Olaya aynı yerde duruşma bekleyen birçok avukat, adliye personeli ve vatandaş tanık olmuştur. Meslektaşlarımızın araya girmesi ve Çevik Kuvvet Personellerinin müdahalesinin ardından, merdivenlerden aşağı inerlerken aynı kişi polislerin yanında meslektaşımıza tekrar saldırmıştır. Meslektaşımız Çevik Kuvvet Personelince kollarından tutularak çekiştirilmiştir. Meslektaşlarımıza yönelik saldırıyı gerçekleştiren kişi dün itibariyle göz altına alınmış olup soruşturma süreci devam etmektedir.

Toplumda yer alan şiddet iklimi her geçen gün yaygınlaşmakta ve bu doğrultuda hak savunularına karşı gerçekleştirilen şiddet içerikli saldırılar da her geçen gün artış göstermektedir.  Geçtiğimiz yıllarda artan şiddet olayları nedeniyle Av.Yıldırım Çavuşovalı görevini yaparken silahlı saldırıya uğramış, yine görevini yaparken Av.Ege Ogeday Burduroğlu kafasına silah dayanılarak ölümle tehdit edilmiş, Av.Gülseza Öztürk ofisinde saldırıya uğramış, avukatlar için gerçekleştirilen basın açıklaması sırasında polis şiddeti ile Av.Zeycan Balci’nin beli kırılmış, yine Av.Nur Peker silahlı saldırıya uğramıştır.

Şiddet eğilimi artarak meslektaşlarımızın yaşamına kast edecek boyuta gelmiş, maalesef Av.Ersin Arslan gibi meslektaşlarımız yaşamını yitirmiştir.

Avukatlık mesleği savunma hakkının, adil yargılanma hakkının ve hak arama özgürlüğünün teminatıdır. 

Avukatlar, vatandaşların hak arama mücadelesinde vatandaşın yanında, hukuku arayan kişilerdir.

Bugün avukata yönelen her saldırının vatandaşın hak arama hürriyetine yönelik olduğu unutulmamalıdır.

Son dönemlerde yargının kurucu unsurlarından olan savunma makamına ve avukatlık mesleğine yönelik artarak devam eden tehdit ve saldırıları hiçbir şekilde kabul etmediğimizi bir kez daha belirtiyor, dün Van Adliyesinde meslektaşlarımıza yönelenen saldırıyı kınıyoruz.

Avukatlık mesleğine karşı gelişen şiddet eğiliminin ortadan kalkması ve en aza inmesi için gerekli tedbirlerin alınması, televizyon programları, dizi, film, reklam gibi medya içeriklerinin şiddete teşvik edici yayınlarıyla ilgili daha ciddi tedbirler alınması ve denetlenmesi ile mevcut yasal düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanması için yetkilileri göreve çağırıyor, meslektaşımızın maruz kaldığı saldırının takipçisi olacağımızı belirterek meslektaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

VAN BAROSU

ÖHD VAN ŞUBESİ

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ VAN ŞUBESİ

Diğer Yazılar
 İHD VAN
 Basın Açıklamaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir