Anasayfa Basın Açıklamaları İnsan Hakları Savunucuları Susturulamaz!

İnsan Hakları Savunucuları Susturulamaz!

6 Dakika Önce

Yusuf Çobanoğlu Yalnız Değildir!

İHD Hakkâri Şube Eş Başkanımız Yusuf Çobanoğlu 15 Mayıs gece saat 12.30 sıralarında özel numaradan aranıp “seni ve senin gibilerini temizleyeceğiz. Senin gibi bütün örgüt elemanlarını toplayacağız. Seni bize merkezden bildirdiler, az kaldı” diyerek ölümle tehdit edilmiştir.

İHD yönetici ve üyelerinin yanı sıra genel olarak insan hakları savunucularına yönelik tehditler ve yargı yoluyla baskı politikası daha da artmış; bir bütün olarak insan hakları alanı baskı altına alınarak daraltılmaya çalışılmaktadır. Özellikle ifade ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki engeller ve kısıtlamalar, kişi özgürlüğü hakkının güvence altında olmaması, insan hakları savunucuları üzerinde yoğun baskılara yol açmaktadır. 

İnsan hakları savunucuları, her koşulda ve dünyanın her yerinde; ırk, dil, din, renk, cinsiyet, siyasi görüş farkı gözetmeden tüm hak ihlallerine karşı dayanışma göstererek mücadele ederler. İnsan Hakları savunucuları ve faaliyetleri toplumun sesi ve vicdanıdırlar.  

Bu saldırılar, tehditler; ülkenin birlikte yaşama duygusuna, demokrasiye ve toplumsal barışa saldırıdır. Sevgili Yusuf başkan şahsında yapılan tehdit insan hakları savunucuları başta olmak üzere bütün demokrasi güçlerine yapılan bir saldırıdır. Yusuf başkan ve şahsında İnsan Hakları Derneğini savunmak; demokrasiyi toplumsal barışı ve birlikte yaşama inancını savunmak ve korumaktır.

Biz insan hakları savunucuları olarak bu yöntemleri 90’lı yıllardan biliyoruz. Başkanımız Metin Can’dan, Muhsin Melik’ten, Vedat Aydın’dan, Şevket Epözdemir’den biliyoruz. Savunuculuk faaliyetlerinden bir milim geri adım atmayacağımızı ve buna sessiz kalmayacağımızı bir kez daha yeniliyoruz.

Türkiye’nin altına imza attığı uluslararası sözleşme ve belgeler ile bir parçası haline geldiği evrensel insan hakları hukuku, insan hakları savunucularının korunmasını demokratik bir toplumun olmazsa olmaz esaslarından biri olarak kabul eder. Bu belgelerden biri olan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi’ne göre taraf devletler, bildirgede amaçlanan hakların meşru kullanımı çerçevesinde insan hakları savunucularını şiddet, tehdit, misilleme eylemi, fiili veya hukuksal ayrımcılık, baskı veya diğer keyfi hareketlere karşı korumakla, tüm bu sıralananları suç olarak kabul etmek ve işlem yapmakla yükümlüdürler.

Bir kez daha baskılara boyun eğmeyeceğimizi belirterek hak savunucularına yönelik süren baskı, taciz ve tehditleri kınıyoruz. Yusuf Çobanoğlu’nu tehdit edenlerin derhal tespit edilerek haklarında etkili hukuki sürecin yürütülmesini talep ediyoruz. Sorumluluk iktidar ve yargı merciindedir.

Yusuf başkanın yanında olduğumuzu, mücadeleden geri adam atmayacağımızı bir kez daha yeniliyoruz.

İnsan Hakları Derneği Van Şubesi 

Kesk Şubeler Platformu

Van Barosu

Van Diş Hekimleri Odası

TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu

Star Kadın Derneği

Öhd Van Şubesi

Van Çevder

Van Hakkâri Tabip Odası

Disk Genel İş

Tja

Tihv

Disk/Emekli-sen Van Şubesi

Serhat Göç Der

Diğer Yazılar
 İHD VAN
 Basın Açıklamaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir