Anasayfa Basın Açıklamaları TUTUKLANAN STK TEMSİLCİSİ ARKADAŞLARIMIZ SERBEST BIRAKILSIN

TUTUKLANAN STK TEMSİLCİSİ ARKADAŞLARIMIZ SERBEST BIRAKILSIN

5 Dakika Önce

     TUTUKLANAN STK TEMSİLCİSİ ARKADAŞLARIMIZ SERBEST BIRAKILSIN(ÇÖZÜM SÜRECİNDEKİ SİVİL ÇALIŞMALAR YARGILANACAKSA DÖNEMİN İKTİDARINDAN BAŞLAYIN!)

6 Haziran da oldukça ilginç bir adli gelişme yaşandı. Van Cumhuriyet Savcılığının 2022/11716 Soruşturma Nolu dosyasında 3 Haziran günü gözaltına alınıp 6 Haziran günü tutuklanan 9 kişi oldukça ilginç bir suçlama ile karşılaştı! İHD eski Şube Başkanı Ömer Işık, SES eski Şube Başkanı Yılmazı Berki, Mazlum Der eski Şube Başkanı Yakup Aslan, Göç Der eski Yöneticisi Behice Abi ile Evin Keskin, Atilla Kumli, Harun Okay, Salih İpek, Abdülkerim Bayıt tutuklanmışlardır. Tutuklanma gerekçesi olarak 2013 yılında heyetin çalışma yürütürken silahlı militanlarla silahsız olarak çekilmiş ayaküstü yapılan görüşmeyi gösteren bir fotoğraf. 

2013 yılında başlayan ve 2015 yılına kadar devam eden çözüm sürecinde dönemin hükümeti Akil İnsanlar Heyeti oluşturmuş ve bu heyet içeresine Türkiye’nin önemli emek-meslek örgütleri, sermaye örgütleri, insan hakları örgütleri, aydın-yazar ve gazetecileri de dahil etmişti. Bu kişiler kuruluşları ile birlikte bu çalışmalar içerisinde yer almıştı. Akil İnsanlar Heyeti içerisinde yer alan İnsan Hakları Derneği de Mayıs 2013’de geri çekilmeyi izleme komisyonu kurmuş ve bu komisyon faaliyetleri kapsamında sahada silahlı militanların geri çekilme sürecini izlemişti. Konu ile ilgili derneğin merkezi kararı bulunmakta olup, 2016 yılında Ankara’da Dernek Genel Merkezinin geçirdiği soruşturma sonucunda bu hususla ilgili yöneltilen suçlamalar Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının KYOK kararı ile kapatılmıştı. Tam da bu kapsamda Van ilinde 2013 yılında içerisinde İHD ve Mazlum Der eski şube başkanlarının da olduğu bir heyetin Van kırsalında geri çekilmeyi izleme faaliyeti yürütmesi ile ilgili bir gazeteci tarafından çekilmiş fotoğraf dün suçlama konusu yapıldı. Bu durum siyasi iktidarın uyguladığı keyfi baskı politikasının geldiği en uç örneklerden birisidir. Şayet bu tarz hükümetin bilgisi dahilindeki sivil çalışmalar 9 yıl sonra suçlama konusu yapılabiliyorsa o halde dönemin hükümeti ve bu faaliyeti yürüten siyasi partilerinin de ayrımsız olarak suçlanmasının önü açılır ki bu oldukça tehlikeli bir durum yaratır. Siyasi iktidarın devlet içerisindeki aşırı güvenlikçi politikaları izleyen ekiplerine karşı uyanık olması gerekir. Bu durum en asgari hukuk güvenliği hakkını tamamen ortadan kaldırmaktadır.

Zamanında suç sayılmayan bir fiilin daha sonradan suç sayılması suç ve cezalara ilişkin temel ilkelere aykırıdır. Bu nedenle tutuklanan arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılması ve bu tarz keyfi işlemleri yürüten adli personelin uyarılarak soruşturulması gerektiği kanaatindeyiz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur. 8 Haziran 2022

Diğer Yazılar
 İHD VAN
 Basın Açıklamaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir