Anasayfa Basın Açıklamaları BARIŞ HEMEN ŞİMDİ!

BARIŞ HEMEN ŞİMDİ!

9 Dakika Önce

BASINA VE KAMUOYUNA

BARIŞ HEMEN ŞİMDİ!

Tarih boyunca savaşların hiçbir topluma ve halklara huzur getirmediği çok acı şekillerde tecrübe edilmiştir. Savaşlar başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere kaybedilen hayatlar, talan edilen doğa ve heba edilen emek bırakır geride…

Toplumsal barıştan, demokrasiden, ekolojiden, insan haklarından yana söyleyecek sözlerimizi, artık söylemediğimiz zaman; bu, faşizmin kazanması anlamına gelecektir. Ancak bizler, mirasını devraldığımız mücadele arkadaşlarımıza ve geleceği emanet aldığımız çocuklarımıza verdiğimiz sözü, barışla taçlandırmaya kararlıyız.

Bu ülkede şimdiye kadar barıştan başka her şey konuşuldu, denendi ve sonuç toplumsal felaket ve doğal yıkım oldu.

Bizler Van’daki sivil toplum örgütleri olarak son dönemde yaşanan Rusya-Ukrayna ve orta doğudaki savaşların kazananlarının, silah tüccarları ve ülkelerin kanını emen küçük bir zümre olduğunu görüyoruz. Bu savaşlar halklar için acı, ölüm, göç ve sefalet olarak somutlaşıyor. İnsanlar kendi ülkelerinde mülteci oluyorlar. Ülkemizde de durumun tespiti tam da budur. Evrensel insan haklarının ve evrensel hukuk ilkelerinin uygulandığı bir ortamda çok rahat bir şekilde çözülebilecek sorunlar,  barışı istemeyen ve basını, ekonomiyi, devlet gücünü elinde bulunduran kliklerin çatışmada ısrarı nedeniyle çözülememektedir.

             Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren temel hakları yok sayılan Kürt halkının diline ve kültürüne yaklaşımda, bir bütün Kürt sorununun çözümünde, inkârcı ve güvenlikçi politikalar uygulandığına şahit oluyoruz. Birçok hükümet, seçim döneminde Kürt sorununun çözümüne dair vaatlerde bulunmuş, iktidar olduklarında ise güvenlikçi politikaları sahiplenmek dışında bir çözüm önerisi getirmemiştir. İktidar bir dönem Kürt sorununa dair barış görüşmelerine katılmış, bu siyaseti sahiplenmiş gibi görünüp Türkiye halklarını umutlandırmış ancak daha sonra maalesef süreç çatışmalı sürece evrilmiştir. Çatışmalar, sadece ülke içerisinde ve şehirlerde kalmamıştır. Türkiye’de devam eden ve çözüme katkı sunmayan güvenlikçi politikalar, Suriye ve Irak topraklarında da halen devam etmektedir. 2007 yılında Irak tezkeresi ile başlayan sınır ötesi askeri operasyon tezkereleri her yıl tekrarlanmış, 2014 yılından beri Suriye de kapsama dâhil edilerek, Suriye ve Irak için ortak tezkere çıkarılmaya başlanmıştır.

Coğrafyamızda daha yoğunluklu olmak üzere, Temmuz 2015’ten beri aralıksız devam eden çatışmalar, sınır ötesi operasyonlar ile 3 ülkeye yayılmıştır. Kürt sorunu uluslararası bir sorundur. Nasıl güvenlikçi politikalar ülke içerisinde kalıcı barışa hizmet etmiyorsa, sınır ötesi operasyonların da Kürt sorununun uluslararası zeminde çözümüne katkı sağlamayacağı, aksine çözümsüzlüğü derinleştireceği ortadadır.

Güvenlikçi politikaların hiç kimseye bir yararının olmadığı, bölgede ayrıştırmayı ve kaosu derinleştirdiği, halklar arasında geri dönülemez çelişkiler ortaya çıkaracağı bilinmektedir. Türkiye büyük millet meclisinde artık sınır ötesi harekât tezkerelerinin değil, barış tezkerelerinin geçmesi gerekmektedir.

            Ekonomik olarak büyük bir krizin içerisindeyiz. Bu krizin ortasında, güvenlikçi politikalara ayrılan bütçe her geçen gün büyümektedir. “Bir merminin fiyatını biliyor musunuz” sözleri aslında çözümsüzlük politikasının ve basiretsiz siyasetin vücut bulmuş halidir. Merminin fiyatını değil merminin hayatlarımız üzerindeki etkisini görüyoruz. Bizim vergilerimizle çözümsüzlüğü derinleştirecek bir politikada ısrar edilmesini kabul etmiyoruz. Bizim vergilerimizle, bizi daha da fakirleştirme uğruna, bizim yaşadığımız topraklarda sadece seçim vaatleri için çatışmanın tırmandırılmasına karşı çıkıyoruz.

            40 yıldır yaşananlar, operasyonların hayatlarımızdan neler götüreceğinin, kalıcı çözümün bahsedilen mermiyle gelmeyeceğinin tarihidir. Van Emek ve Demokrasi Platformu olarak, güvenlikçi politikalara karşı çıkmaya ve çatışmasızlık sürecine tekrar girilmesini savunmaya devam edeceğiz. Barış ısrarımızı, her alanda gündeme getireceğiz. 29.06.2022

VAN EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU

1- KESK VAN ŞUBELER PLATFORMU

2- STAR KADIN DERNEĞİ

3- TMMOB VAN İKK

4- TEVGERA JINÊN AZAD

5- DİSK GENEL İŞ VAN ŞUBESİ

6- TUHAY DER

7- VAN DİŞ HEKİMLERİ ODASI

8- ÖHD VAN ŞUBESİ

9- İHD VAN ŞUBESİ

10- VAN ŞOFÖRLER VE OTOMOBİLCİLER ODASI

11- DİSK EMEKLİ-SEN VAN ŞUBESİ

12- ÇEV DER

13- VAN HAKKARİ TABİP ODASI

14- SERHAT GÖÇ DER

15- VAN BAROSU

16- MEBYA-DER

17- BASK-DER

18- ARYEN KÜLTÜR SANAT ATÖLYESİ 19- ARSİSA DİL ARAŞTIRMA KÜLTÜR MERKEZİ

Diğer Yazılar
 İHD VAN
 Basın Açıklamaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir