Anasayfa Basın Açıklamaları 1 Eylül, Dünya Barış Günü Mitigine Davet

1 Eylül, Dünya Barış Günü Mitigine Davet

9 Dakika Önce

                                             BASINA VE KAMUOYUNA

İkinci Büyük Emperyalist Paylaşım Savaşı, 1 Eylül 1939 günü Nazilerin Polonya‘yı işgaliyle başladı. Ardında 52 milyon ölü, milyonlarca yaralı, sakat ve moloz yığını haline gelmiş kentler ile acı ve gözyaşı bıraktı. Mayıs 1945‘te son buldu. İnsanlık tarihinin bu en acımasız, en kanlı ve en kirli savaşının başladığı gün, yani 1981 tarihinde 1 Eylül, Dünya Barış Günü olarak kabul edildi. Ağırlıklı olarak Ortadoğu ve Dünyada devam eden 3. Dünya savaşı ve yarattığı ağır sonuçlarının yaşandığı günümüzde Dünya Barış gününü kutlamayı daha anlamlı ve daha elzem hale getirmiştir. Bu nedenle üzülerek görüyoruz ki bugünün anlam ve önemi hala bazı çevrelerce anlaşılmamakta ya da bilerek göz ardı edilmektedir.

1 Eylül de, hepimiz biliyoruz: Dünyanın birçok yerinde mazlum halklara karşı zor kullanımı, yaşanmakta olan savaşlar insanlığın geleceğini tehdit etmektedir ve insanın en temel evrensel hakkı olan “yaşama hakkını elinden almaktadır. Küresel eşitsizliğin yarattığı yoksulluk, yoksulluğun getirdiği açlık, açlığa eklenen savaş ve çatışmalar, bugünün dünyasında olağan bir durum olarak görülmektedir. Kapitalist küreselleşmenin geldiği boyut budur.

Biz, sosyal hukuk devleti niteliğine sahip, kimliği, kültürü, dili, dini, mezhebi, görüşü ne olursa olsun, eşit haklara sahip yurttaşlar olarak yaşayabileceğimiz, bir dünyada yaşamak istiyoruz. Barış, yüzyıllardır insanlığın en başta gelen arayışlarının başında gelmiştir. Barışı kazanmak, korumak ve onu geliştirmek, emekçilerin ve tüm insanlığın geleceğini kazanmak açısından önemlidir. Bu nedenle barış mücadelesi, günümüzün en önde gelen ve en çok ihtiyaç duyulan mücadelesi konumundadır. Çünkü barışın, kardeşliğin ve demokrasinin yerleşmediği ülkelerde, emekçilerin var olan kazanımlarını koruyabilmesi mümkün değildir.

Demokrasi, yalnızca siyasi ve ekonomik hak ve çıkarlarımızın gelişmesi anlamına gelmemektedir. Emek sömürüsüne karşı mücadelenin güçlenmesi, temel sorunlarımızın kalıcı olarak çözülmesi, kadınlar üzerindeki her türlüden baskı ve şiddetin engellemesi, çalışma yaşamında, eğitimde, sağlıkta, tüm ekonomik ve sosyal sorunlara yönelik halkçı çözümlerin yaratılması için mücadele, savaş politikalarına karşı yürütülen mücadeleden ayrı değildir.

Kendileri gibi düşünmeyenler dışındaki herkesin hedef gösterildiği, sürekli tehdit altında olduğu, hukukun uzun süredir askıda olduğu, en temel hak ve özgürlüklerin ayaklar altına alındığı bir ülkede ne toplumsal kesimlerin hak mücadelesi vermesi ne de eşit ve özgür bireyler olarak barış içinde, bir arada yaşamaları söz konusudur.

Herkes, ırkçı hezeyanlar üzerinden savaş çığırtkanlığı yapanların, masa başında kahramanlık destanları yazanların değil, savaş politikaları nedeniyle sefalet ücretine, işsizlik ve yoksulluğa mahkûm edilenlerin yanında olmak zorundadır. Barış, birilerinin bizlere vereceği bir şey değildir. Aksine bizlerin mücadelesiyle kazanılabilir. Bizleri ayrıştırmaya, milliyetçi-şoven politikalarla halklar arasında düşmanlık duygularını yeşertmeye çalışanlara karşı 1 Eylül’de alanlarda olacağız.

Barış, özgürlük, adalet ve demokrasi için  barış hakkımızı kazanmak için, yurttaşların mezhebine etnik kimliğe, saldırılara karşı yaşamı savunmak için savaşa değil, eğitime, sağlığa bütçe için halkların  iradesinin kayyumlarla gasp edilmesine hayır demek için, kadın cinayetlerine, KHK düzenlemelerine dur demek, doğamızın ve tarihi kültürel varlıklarımızın bir avuç sermayedarlarla peşkeş çekilmemesi, ırkçılığa, emperyalizme hayır demek için, çocuklarımızın barış içinde yaşayabileceği bir ülke için, içeride dışarıda savaşa hayır demek için, halkların kardeşliğini haykırmak ve barış hakkını savunmak için tüm Van halkını 1 Eylül’de Musa Anter Parkı’na çağırıyoruz.”

Van Emek ve Demokrasi platformu olarak Van’da yaşayan tüm halkımızı 1 Eylül mitingimize davet ediyoruz.

İMZACI KURUMLAR:

ARSİSA

BASK-DER

DİSK GENEL İŞ VAN ŞUBESİ

İHD VAN ŞUBESİ

KESK VAN ŞUBELER PLATFORMU

MEBYA-DER

ÖHD VAN ŞUBESİ

STAR KADIN DERNEĞİ

TİYATRO MENCEL

TMMOB VAN İKK

TJA VAN

TUHAY DER

VAN DİŞ HEKİMLERİ ODASI

VAN ÇEV-DER

VAN HAKKARİ TABİP ODASI

VAN ŞÖFÖRLER VE OTOMOBİLCİLER ODASI

Diğer Yazılar
 İHD VAN
 Basın Açıklamaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir