Anasayfa Basın Açıklamaları EMEK, MESLEK ÖRGÜTLERİNE, YARGIYA VE DEMOKRASİYE’YE MÜDAHALE KABUL EDİLEMEZ!

EMEK, MESLEK ÖRGÜTLERİNE, YARGIYA VE DEMOKRASİYE’YE MÜDAHALE KABUL EDİLEMEZ!

11 Dakika Önce



BASINA VE KAMUOYUNA
EMEK, MESLEK ÖRGÜTLERİNE, YARGIYA VE DEMOKRASİYE’YE MÜDAHALE KABUL EDİLEMEZ!
Değerli Basın Emekçileri
            Son süreçte Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı üzerinden yapılmak istenenlere daha önceki süreçlerde de tanık olduk. Nerede tanık olduk! 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri sonrası çoğunluğu kaybeden siyasi iktidarın Türkiye’yi nasıl bir sürecin içerisine sürüklediğini hep birlikte yaşadık. Yaşanan bu süreç sonrası 1 Kasım seçimleri yapıldı. Sonrasında 15 Temmuz Darbe Girişimini yaşadık. Darbe Girişimini Allah’ın bir Lütfü olarak görüp muhalif kesimlere dönük kötülüklerin yapıldığına şahit olduk. KHK’lerle birçok kişi ve kurum haksız ve hukuksuz cezalandırmalara maruz kaldı. AİHM ve Anayasa Mahkemesinin birçok ihlal kararlarına rağmen uygulanmayarak tutukluluk süresi keyfi olarak uzatılmakta, bu şekilde yurttaşın kişi hak ve özgürlüğü ihlal edilmektedir. Halkın oyları ile seçilen belediyelere kayyumlar atandı. Hukuksuz bir şekilde Milletvekillerin dokunulmazlıkları kaldırıldı. Basın ve ifade özgürlüğü ihlali kapsamında pek çok muhalif kesim, gazete/gazeteci ve kurum yöneticileri cezalandırıldı.
Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı şahsında bu tanıklığı tekrar yaşıyoruz. Siyasi iktidar;  muhalif kesimleri cezalandırarak, susturarak, baskılayarak Haziran 2023 seçimlerine değişik adlar altında gitmek istediğini görmekteyiz.
            Siyasi iktidara çağrımızdır! Türkiye’yi kutuplaştıran siyaset dilinden ve uygulamalardan hızla uzaklaşmaları ve Türkiye’ye huzurlu bir ortamın sağlanması çağrısıdır.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Prof.Dr.Şebnem Korur FİNCANCI, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamalardan sonra iktidar ve yandaş medya tarafından başlatılan linç kampanyası sonrasında hakkında soruşturma açılmış ve 26 Ekim 2022 Çarşamba günü sabah saatlerinde evi basılarak gözaltına alınmıştır.
Ankara Başsavcılığı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında gözaltına alınması süreci başlatmış ve bu süreç bir karalama kampanyasına dönüştürülmüştür. İfadeye çağrıldığında icabet edecek iken bu biçimde gözaltına alınması, yurtdışında iken hakkında soruşturma başlatıldığı haberlerinden sonra ülkeye dönmesine rağmen tutuklanması kabul edilemezdir.
            Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı bilim insanı ve insan hakları savunucusu olarak her zaman yaşamın ve yaşatmanın yanında; şiddetin karşısında yer almıştır. Tüm yaşamını bilime, ülkede ve dünyada işkencenin önlenmesine ve insan hakları ihlallerinin son bulmasına adayan TTB MK Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya yapılanlar sadece düşünce ve ifade özgürlüğüne ağır bir ihlali değil aynı zamanda insan hakları savunuculuğuna yönelik bir saldırıdır.
Bu kabul edilemez tutuklama kararı karşısında hiçbir şekilde sessiz kalmayacağız. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da her koşulda hakikate, iyi hekimliğe, hukukun üstünlüğüne, insan hakları, barış ve demokrasi mücadelesine sahip çıkmaya devam edeceğiz. Sevgili Şebnem Korur Fincancı’nın en kısa zamanda özgürlüğüne kavuşması ve hakikatin görünür kılınması için başta yasal itiraz süreçleri olmak üzere her türlü çabayı göstereceğiz.
Saygın bir bilim insanı ve kararlı bir insan hakları savunucusu olarak ömrünü sadece ülkede değil tüm dünyada halkın sağlığını korumaya ve başta işkence olmak üzere insan hakları ihlalleriyle mücadeleye adayan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ONURUMUZDUR!
            İktidar çevrelerinin yargıya müdahale niteliğindeki açıklamaların ardından gelen gözaltı kararı, bu çevrelerin uzun zamandır TTB’ye ve tüm emek –meslek örgütlerine yönelik artırdığı baskının son aşamasını oluşturmuştur. Nitekim iktidar, Meslek Örgütleri Yasası’nda bir değişiklik için kamuoyunda yaratılan bu gündemi kullanacağını da açıklamalarıyla itiraf etmiştir. En son olarak Adalet Bakanı, TTB ve TMMOB ile ilgili gerekli yasal düzenlemenin yapılacağını kamuoyuna açıklamıştır.
TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve TTB’nin uğradığı siyasi linçi ve maruz kaldığı hukuksuz uygulamaları tüm emek ve meslek örgütleri olarak kabul etmediğimizi bir kez daha belirtiyoruz.
            İktidarın uygulamalarına karşı, emeği, demokrasiyi, barışı, bilimin bağımsızlığını, bilim insanlarının özgürlüğünü ve bunlarla yakından ilişkili halk sağlığını koruma mücadelesini, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya ve TTB’ye sahip çıkarak sürdüreceğiz.
            Şebnem Korur Fincancı’nın, derhal serbest bırakılmasını ve özgürlüğüne kavuşmasını talep ediyoruz. 
            Şebnem Korur Fincancı Yalnız değildir!
Şebnem Hocaya Özgürlük!
TTB’ye Dokunma! Diyoruz.
 
İMZACI KURUMLAR
 İNSAN HAKLARI DERNEĞİ VAN ŞUBESİ
KESK VAN ŞUBELER PLATFORMU
ÖHD VAN ŞUBESİ
VAN-HAKKARİ TABİP ODASI
VAN BAROSU
TİHV VAN TEMSİLCİLİĞİ
VAN DİŞ HEKİMLERİ ODASI
DİSK GENEL İŞ VAN ŞUBESİ
TJA
ÇEV-DER
SERHAT GÖÇ-DER
TMMOB VAN İKK
STAR KADIN DERNEĞİ
TUHAY-DER
MEBYA-DER
ARYEN SANAT
ŞANOWAN
 
 
Diğer Yazılar
 İHD VAN
 Basın Açıklamaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir