Anasayfa Basın Açıklamaları İNSAN ONUR VE HAYSİYETİNE AYKIRI MEZARLIKLARIN TAHRİBATI KABUL EDİLEMEZ

İNSAN ONUR VE HAYSİYETİNE AYKIRI MEZARLIKLARIN TAHRİBATI KABUL EDİLEMEZ

4 Dakika Önce

İnsan Hakları Derneğimize başvuruda bulunan Fadıl BARIŞTIRAN ın kızına ait mezarlığın kamu gücü mağfiretiyle  tahrip edilmesine ilişkin basın toplantısı yapıldı. Basın toplantısına başvurucu, dernek yöneticilerimiz ve  Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-Der) Van Şubesi katıldı. Basın toplantısında konuşan, İHD Van Şubesi Başkanı Avukat Mehmet Karataş, tarihsel süreç içerisinde Kürt halkının baskıya ve zulme uğradığını, mezarlıkların tahribi münferit bir olay olmadığını bu sürecin devamı olduğunu belirtti.

Karataş, Kürtlerin ölümden sonra bile saldırıya maruz kaldığını ifade ederek, “ son 7-8 yıllık kesintisiz savaşın devam ettiği dönemde yaşamını yetirenler üzerinde insanlık dışı uygulamalar sergilenmiştir. Örneğin Taybet Ana’nın cenazesi günlerce yerde bekletildi. Bir vatandaşın cenazesi kamu aracının arkasında boynuna ip geçirilmek suretiyle sürüklendi, bir çocuğun cenazesi derin dondurucuda günlerce bekletildi, f16 uçaklarıyla mezarlıklar bombalandı , yaşamını yitiren militanların cenazeleri sokak ortasında ifşa edildi ve mezarlıklar defalarca tahrip edildi bu ve benzeri hukuka aykırı insanlık onur ve haysiyetine aykırı saldırılar gerçekleşmiştir ” dedi. Karataş, devletin mezarlıklara yönelik birçok saldırısı olduğunu belirterek yapılanlarını insanlık dışı olarak nitelendirdi.

‘EMNİYET VE SAVCILIK MEZARLARI TAHRİP ETTİ’

Karataş, belediyenin sorumluluğu altında bulunan mezarlıkların ve aileye ait mülkiyet hakkı kapsamında mezarlıkla ilgili idari işlem yetkili belediye tarafından alınmasına müsaade edilmeden başvurucu Fadıl beyin kızına ait mezarlığın kolluk kuvvetleri tarafından tahrip edildiğini belirtti. Karataş, polislerin gece saatlerinde mezarları tahrip ettiğini söyledi. Yapılan hukuka aykırı eylemin din ve vicdan özgürlüğünün kapsamında mülkiyet hakkının ihlali sebep olmakla birlikte adalete erişim hakkı da ihlal edilmiştir. Hukuk düzeninde yerinin olmadığını ve yetki gaspı niteliğinde olduğunu  belirten Karataş, haksızlığın adli ve idari hukuk yollarının takipçisi olacaklarını söyledi.

Diğer Yazılar
 İHD VAN
 Basın Açıklamaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir