Anasayfa Basın Açıklamaları VAN EMEK ve DEMOKRASİ PLATFORMU DEPREM KRİZ KOORDİNASYONU ÇALIŞMA RAPORU

VAN EMEK ve DEMOKRASİ PLATFORMU DEPREM KRİZ KOORDİNASYONU ÇALIŞMA RAPORU

15 Dakika Önce

VAN EMEK ve DEMOKRASİ PLATFORMU DEPREM KRİZ KOORDİNASYONU ÇALIŞMA RAPORU

                                                                                                                                                                                   21.02.2023

06.02.2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremler nedeniyle 10 ilde ağır yıkımlar ve sayıları halen tam netleşmemiş on binlerce can kaybı yaşanmıştır. Yaşanan bu felaket üzerine aynı gün ilimizde bulunan demokrasi ve emek platformu bileşenleri olan sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla kriz masası oluşturulmuş ve deprem yaralarının sarılabilmesi için çalışmalara başlanmıştır. Bu çalışmalar kapsamında ilimiz genelinde yardım kampanyası başlatılmış, bu kampanyaya halkımız imkânları ölçüsünde takdire şayan bir özveri ile destek sunmuştur. Özellikle kimi mahallelerimizde kadınların ekmek pişirip yollaması toplumsal dayanışmanın en içten örneğini teşkil etmiştir. Bu dayanışmanın neticesinde belirlenen 3 ayrı depoda( KESK, Van Barosu, ,TMMOB Van İKK) toplanan yardım malzemeleri ihtiyaca göre tasnif edilerek toplam 17 tırdan ;

11 tır yardım malzemesi Adıyaman’a

3 tır yardım malzemesi Gaziantep’e

2 tır yardım malzemesi Malatya’ya

1 tır yardım malzemesi ise Kahramanmaraş Pazarcık’a

 gönderilmiştir.

Gönderilen bu yardım malzemeleri için deprem bölgesindeki kriz masaları ile iletişime geçilerek malzemelerin uygun bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaşması sağlanmıştır.

Öte yandan kriz masamız ilimize gelen depremzedeler ile ilgili çalışmaları koordine edecek komisyonları kurarak bir taraftan gelen başvuruları kayıt altına almış diğer taraftan mobil ekiplerle depremzedelerin durumlarını yerinde inceleyerek ihtiyaçlarını belirlemiştir. Belirlenen bu ihtiyaçlar kapsamında 620 aileye giyim, gıda, temizlik vb. malzeme desteğinde bulunulmuştur. Aynı şekilde farklı illerden ilimize gelen 310 ailenin otel, apart otel VE şahsi evlere geçişleri koordine edilmiştir. 14 – 17 Şubat arasında ise direkt depoya gelerek ihtiyaçlarını belirten günlük yaklaşık olarak 70/80 ailenin ihtiyaçları sağlanarak çalışmalara devam edilmiştir. 17 Şubat Cuma günü akşam saatlerine kadar devam eden bu çalışmalar neticesinde binlerce insana ulaşılmış ve ihtiyaçları karşılanmıştır.

Kriz masamız gerek depremzedelere yönelik yapılan çalışmaları resmi makamlarla paylaşmak gerekse de resmi makamların bu sürece yönelik çalışmaları hakkında bilgi almak amacıyla 11 Şubat 2023 tarihinde AFAD il müdürlüğünde kriz masasında görevli Van Vali yardımcıları ile bir görüşme gerçekleştirmiştir. Yapılan görüşmede STK’ların oluşturduğu kriz masasının çalışmaları hakkında bilgilendirme yapılmış ve sahada karşılaşılan eksikliklerin çözümü için önerilerini paylaşmıştır. Ancak yapılan görüşmede ne yazık ki resmi kurumların bu felaket karşısında hazırlıksız yakalandığı, koordineli bir çalışmanın yapılamadığı, özellikle evlere ve otellere yerleşen depremzedelerle ilgili bir tespit çalışmasının yürütülmediği, gelecek olan depremzedelerle ilgili bir planlamanın yapılmadığı görülmüştür. Van Valiliği ile yapılan bu görüşmeden sonra kamu kurumlarının ilimize gelen depremzedelere karşı sorumluluklarını yerine getirmeleri için 13.02.2023 tarihinde resmi yazı ile depremzedelerin yerleştikleri mekânlar ve iletişim bilgileri paylaşılmıştır.

Tespit Edilen Aksaklıklar

1) İlimize gelen depremzedeler herhangi bir resmi kurum tarafından karşılanmamakta, herhangi bir kayıt tutulmamaktadır

2) Otellere yerleşen depremzedelerin kahvaltı ihtiyaçları oteller tarafından karşılanmakta ancak öğlen ve akşam yemekleri resmi kurumlar tarafından karşılanmamaktadır.

3) Gönüllü kişilerin tahsis ettiği evlerde veya akrabalarının yanında kalan depremzedelere yönelik herhangi bir çalışma yürütülmemektedir.

4) Resmi kurumlar tarafından depremzedelere yönelik güncel bilgilendirmeler yapılmamaktadır

5) Başta AFAD İl Müdürlüğü ve belediyeler olmak üzere resmi kurumlar depremzedelere yönelik yapılan çalışmalar konusunda STK’ler ile işbirliğine gitmemekte, STK’ler kimi yerlerde ciddi engellemelerle karsılaşmaktadır.

6) İlimizdeki en büyük parti olan HDP (Halkların Demokratik Partisi)’nin deprem bölgesine yönelik yardım kampanyası engellemelerle karşılaşmıştır. Kamu kurumlarının etkisiz kaldığı felaket karşısında gösterdiği ilk refleks yine ayrımcılık olmuştur. STK’ların ve HDP’nin göndermek istediği yardım tırları ilk günlerde yardımlarla hiçbir alakası olmayan AKP’li belediyeler adına gönderilmeye çalışılmıştır

7) Kayyum ile yönetilen belediyelerin siyasi partiler ve STK’ler ile etkili bir işbirliği bulunmamaktadır.

8) Deprem bölgelerinden ilimize gelmek isteyen depremzedeler için kamu kurumları tarafından ulaşım koşulları sağlanamamıştır

TALEPLERİMİZ

1) İlimize gelen depremzedelerin kamu kurumları tarafından karşılanması, gerekli kayıtların tutularak uygun yerlere yerleştirilmesi.

2) Otel, apart otel ve gönüllülerin tahsis ettiği şahsi evlerde kalan depremzedelerin tespit edilerek başta öğün yemekleri olmak üzere temel ihtiyaçların düzenli bir şekilde karşılanması, şahsi evlerde kalan depremzedelerin elektrik, su, doğalgaz gibi faturaların kamu tarafından karşılanması.

3) Resmi kurumların her türlü iletişim kanallarını kullanarak depremzedelere yönelik bilgilendirmelerde bulunulması.

4) Depremzedelerin resmi kurumlarla temas kurma süreçlerinde bürokratik işlemlerle depremzedelerin yıpratılmaması, bu süreçlerde sosyal hizmet uzmanlarının etkili bir şekilde rehberlik etmeleri sağlanmalıdır.

5) Depremzedelere yönelik çalışmalarda kamu kurumları ile STK ve siyasi partilerin koordineli çalışmaları sağlanmalı, sahada bunun aksi yönündeki engellemelere son verilmelidir

6) Üniversite eğitim sürecini aksatmayacak şekilde depremzedelerin yurtlar yerine kamu misafirhanelerinde barınmaları sağlanmalıdır

7) İlimizde bölge hastanesinin üstünde bulunan ve uzun süredir atıl bir şekilde duran kamu lojmanlarının eksiklikleri tamamlanarak depremzedelerin kullanımına tahsis edilmesi sağlanmalıdır.

8) Depremzede çocukların ilimizdeki okullarda eğitimlerine devam etmeleri için gerekli çalışmalar yapılmalıdır, çocuklara yönelik psikososyal süreçler devreye sorulmalıdır.

9) İlimize gelen depremzedelerin sağlık hizmetlerinden etkin bir şekilde yararlanması sağlanmalı, bu konuda sağlık kurumlarında öncelik saklanmalıdır.

10) İlimizde kalacak depremzedeler için uzun vadede psikososyal hizmetler devreye sorulmalıdır.

Van Emek ve Demokrasi Platformu olarak yaşanan deprem felaketi nedeniyle yakınlarını kaybeden depremzedelere başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Yürüttüğümüz dayanışma kampanyası sürecinde her türlü dayanışmayı ortaya koyan halkımıza ve bu süreçlerin yürütülmesinde emek harcayan gönüllülerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Bundan sonraki süreçte Van Emek ve Demokrasi Platformunun her bileşeninin kurumsal olarak deprem bölgesine ve ilimize gelen depremzedelere yönelik her türlü dayanışmayı sürdüreceğini, ayrıca kamu kurumlarının sorumlulukları gereği yapması gereken çalışmaların takipçisi olacağını kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz

VAN EMEK ve DEMOKRASİ PLATFORMU

Diğer Yazılar
 İHD VAN
 Basın Açıklamaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir