Anasayfa Basın Açıklamaları YAPILAN GÖZALTILAR SEÇİME VE DEMOKRASİYE DARBEDİR!

YAPILAN GÖZALTILAR SEÇİME VE DEMOKRASİYE DARBEDİR!

6 Dakika Önce

Sabah saatlerinde Diyarbakır merkezli 21 ilde ÖHDli avukatların, HDPli siyasetçilerin, özgür basın emekçilerinin, İHD üyelerinin, kültür-sanat emekçilerinin ve sendika yöneticilerinin aralarında olduğu 100’ü aşkın hak savunucusu arkadaşımız evlerinde, bürolarında ve dernek binalarında aramalar yapıldıktan sonra gözaltına alınmış, soruşturma dosyasında gizlilik ve 24 saat avukat görüşme yasağı kararı alınmıştır.

Biliyoruz ki bu operasyon iktidarının 14 Mayısta kaybetme korkusuyla yaptığı seçim kampanyasının bir parçası olarak siyasallaşmış yargı eliyle yürütülen bir soruşturmadır. 20 yılı aşkın süredir siyasi darbeler, katliamlar, ırkçılık, tehdit ve her türlü saldırıyla ömrünü uzatmaya çalışan iktidar, bu sabah savunmaya, hak savunucularına,  haber alma hakkına ve halkın iradesine yönelik gerçekleştirdiği gözaltılarla 14 Mayıs seçimlerine ve demokrasiye yönelik yeni bir darbe sürecini başlatmış oldu. Seçim sürecinde köhnemiş iktidarla mücadelede etkin rol oynayacak, sandıkları koruyacak, seçim güvenliğini sağlayacak, halka haberleri ulaştıracak kişilerin bu şekilde geniş kapsamlı bir operasyonla gözaltına alınmasının halka ve mücadelemize bir gözdağı amacı içerdiğini biliyoruz.

Hak ihlallerine karşı durmak, ihlalleri dile getirmek, araştırılmasını talep etmek, kısacası haklarımızı savunma hakkı temel bir haktır. Hak örgütlerinin ve savunucularının çalışmalarını kolaylaştırmak hukuk devletleri açısından bir görevdir. Türkiye, taraf olduğu ve Anayasanın 90. Maddesi ile iç hukukun parçası haline getirdiği uluslararası ve bölgesel insan hakları sözleşmeleri ve belgeleriyle korunan norm ve standartlar çerçevesinde hak savunucularının, siyasetçilerin, gazetecilerin korunması konusunda da yükümlülük sahibidir. İnsan haklarını savundukları, muhalif oldukları için insanların suçlanması, gözaltına alınması ve tutuklanması bir insan hakkı ihlalidir. Bu hukuka aykırı müdahaleye son verilerek, gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır.

Toplumun tüm muhalif kesimlerine ve hak savunucularına karşı sürdürülen bu yargı tacizini devam ettirme çabası içinde olan, gözaltı ve tutuklama tehdidiyle son çırpınışlarla rejimini devam ettirmeye çalışan, kaybettikçe saldırganlaşan, saldırganlaştıkça kaybeden iktidarına bizlerin de bir mesajı var. Seçime 20 gün kala ısmarlama soruşturmalarla avukatları, hak savunucularını, basın emekçilerini, siyasetçileri gözaltına alarak bizleri susturacağını, mücadelemizi gerileteceğini düşünenlere rağmen bizler dayanışmamızla mücadelemize daha güçlü sarılacağız. Baskılar bizi yıldırmadı, yıldıramayacak. Bu  anlayış kaybedecek, hukuk ve demokrasi mücadelesi kazanacak.

İHD VAN ŞUBESİ

KESK VAN ŞUBELER PLATFORMU

TUHAYDER VAN

TJA VAN

TMMOB VAN İL KORDİNASYON KURULU

ÖHD VAN ŞUBESİ

VAN BAROSU

STAR KADIN DERNEĞİ

MEBYADER

ARSİSA

SERHAT GÖÇ ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ

VAN HAKKARİ TABİP ODASI

BASK DER

ARYEN KÜLTÜR SANAT DERNEĞİ

ŞANOWAN

VAN OTOMOBİLCİLER VE ŞOFÖRLER ODASI

Diğer Yazılar
 İHD VAN
 Basın Açıklamaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir