Anasayfa Basın Açıklamaları Irkçılığa ve Faşizme Karşı Omuz Omuza

Irkçılığa ve Faşizme Karşı Omuz Omuza

8 Dakika Önce

BASINA VE KAMUOYUNA
Türkiye’de birçok halk, inanç, mezhep ve gruplar bir arada yaşamasına rağmen ırkçı ve ayrımcı söylemler yaptırımsız kalmakta, hatta çoğu zaman övülmektedir. Türkiye’de yaşayan bazı kesimlere yönelik yurttaşlık gereği olan hukuki korumanın sağlanmadığı, günlük yaşamda Kürtler, Aleviler, mülteciler, Suriyeliler ve mevsimlik işçiler, başta olmak üzere birçok kesime yönelik ayrımcılık uygulandığı veya nefret söyleminin cezasız kaldığı, yaşananların münferit bir olay olarak gösterilmeye çalışıldığı bilinmektedir. Bu kesimlere yönelik işlenen cinayetlerin, fiziki saldırıların, fiili ve sözlü hakaretlerin yeterince denetlenmediği, soruşturma sürecinde mağdurdan çok faillerin korunduğu ve çoğu zaman ya yaptırımsız kaldığı veya hak ettiği cezanın çok altında ceza aldığı, kamuoyunca da sık sık dile getirilmektedir.
Dün Konya’da 7 Kürt yurttaşın hunharca öldürülmesi de bu kapsamda göz göre göre gelmiş bir katliamdır. Katiller önceden bu aileye saldırmasına rağmen kısa süreliğine tutuklanıp ve açıkça yapılan ırkçı, ayrımcı tehditlerine rağmen salıverilmişlerdir. Özellikle Kürtlere yönelik ırkçı saldırılar, siyasal iktidarın söylem ve politikalarından da bağımsız değildir. Gerek bu yaklaşım gerekse de bu yaklaşımın sonucu olarak toplumun belli kesimlerinde oluşan yaklaşımlar, toplumsal barışa ve birlikte yaşama duygusuna yönelen büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Geçen yıl bu saldırılarda 15’ten fazla kişi yaşamını yitirmiştir. Saldırılar artarak devam etmekte ve çok riskli bir boyuta doğru gitmektedir.
Konya’nın Meram ilçesinde 10 Temmuz 2021 tarihinde bir Kürt aileye ırkçı bir grup saldırmış ve 7 kişi yaralanmıştır.
19 Temmuz 2021’de Afyon’un Sultandağı Dereçine Beldesi’nde, berbere giden mevsimlik tarım işçilerine “Kürtçe” konuştukları gerekçesiyle ırkçılarca saldırılmış 2’si kadın 7 Kürt yaralanmıştır. Mevsimlik Kürt işçilere yönelik bu saldırılar birçok yerde başka zamanlarda da yaşanmıştır.
21 Temmuz 2021’de Ankara’nın Altındağ ilçesinde başka bir Kürt aileye saldırılmış ve 4 kişi silahla yaralanmıştır.
22 Temmuz 2021’de yine Meram’da Çarıklıköy mahallesinde yaşayan Diyarbakırlı Dal ailesine Karahüyük Mahallesi’nde bulunan 60 kişilik ırkçı grup tarafından saldırılırmıştır. Saldırıda Hakim Dal isimli Kürt yurttaş öldürülmüştür.
12 Mayıs 2021 tarihinde ilk saldırıya maruz kalan ailenin korunmaması ve saldırganların cezasız bırakılması sonucunda dün Konya’da Dedeoğlu ailesinden 4’ü kadın 7 kişinin katledilmesi bu ırkçı saldırıların devam ettiğini göstermektedir.
Yapılan ırkçı saldırıların hızlı bir şekilde soruşturulması, önleyici tedbirlerin uygulanmasında görevi ihmal eden ilgili kamu görevlilerinin, emniyet amirinin ve il valisinin görevden el çektirilmesi gerekmektedir. Başta tüm idareci ve yetkililerin de ayrımcı ve ırkçı açıklamalarına derhal son vermeleri ve toplumun herhangi bir kesimini bir bütün olarak dışlayan, kriminalize eden ve ötekileştiren uygulama ve söylemlerin durdurulması gerekmektedir.
Bizler Van Emek ve Demokrasi güçleri olarak;
Yaşam hakkı başta olmak üzere ağır insan hakları ihlallerine ve toplumsal travmalara yol açan bu saldırıları kınıyor, Kürt kimliğine ve Kürtçe’ye yönelik her türlü ırkçı saldırıya zemin hazırlayan ve toplumsal barışı zedeleyen açıklamalardan vazgeçilmesini, söz konusu saldırılara karşı gerekli tüm tedbirlerin derhal alınmasını talep ediyoruz. Tüm toplum kesimlerini, siyasi partileri, demokratik kitle örgütlerini bu ırkçı eğilime karşı toplumsal bütünlüğü savunmaya davet ediyoruz
İmzacı Kurumlar:
İHD Van Şubesi
Eğitimsen Van Şubesi
HDP Van İl Örgütü
KESK Van Şubeler Platformu
TİHV Van Temsilciliği
CHP Van İl Örgütü
Van Barosu
Bes Van Şubesi
DBP Van İl Örgütü
TümBel-SenVan Şubesi
ÖHD Van Şubesi
EMEP Van İl Örgütü
Van-Hakkari Tabip Odası
Tuhay-Der
ESP Van İl Örgütü
Haber Sen Van Şubesi
Tarım Orkam Sen Van Şubesi
İnsan ve Özgürlük
Serhat Göç Derneği
DİSK-GENEL İŞ Van Şubesi
Partisi Van İl Örgütü
Ses Van Şubesi
TJA
Van Diş Hekimleri Odası
Arsisa Dil Merkezi
Yapı yol Sen Van Şubesi
Van Kadın Platformu
Aryen Sanat Kültür
Derneği
Van Şoförler ve otomobilciler
Odası
Star Kadın Derneği
ÇEVDER
TMMOB Van İKK
Van Kamyoncular Derneği
Van Halk Otobüsçüleri derneği
Van Taksiciler Koop.
Van Nakliyeciler Koop.

Diğer Yazılar
 İHD VAN
 Basın Açıklamaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir